Новината потвърдиха военни

Продължителна стрелба е чута днес в суданската столица на фона на напрежението между военните и влиятелните паравоенни сили в страната. 

Стрелбата се е чувала в редица райони, включително в централната част на Хартум и квартал Бахри. Боевете са започнали, след като паравоенните Сили за бърза подкрепа са нападнали бази на армията в Хартум и на други места в страната, заяви армейският говорител ген. Набил Абдала. "Имаше боеве и армията изпълни дълга си да защитава отечеството", добави той.

През последните месеци напрежението между военните и паравоенните формирования се изостри, което наложи отлагане на подписването на подкрепяно от международната общност споразумение с политическите партии за съживяване на демократичния преход в страната.

В изявление, публикувано тази сутрин, паравоенното формирование обвини армията, че е нападнала нейните сили в една от базите им в Южен Хартум. В съобщението се посочва, че при нападението военните са използвали леки и тежки оръжия.

Освен това Силите за бърза подкрепа заявиха, че са поели контрола над летището в Хартум.

Напрежението между армията и паравоенните формирования се дължи на разногласия относно начина, по който паравоенните части, оглавявани от ген. Мохамед Хамдан Дагало, трябва да бъдат интегрирани в армията, и кой орган трябва да контролира процеса. Сливането е ключово условие на неподписаното споразумение за преход в Судан.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Асен Георгиев, БТА