Стрелба беше чута в Бахри, а местни жители съобщиха за ожесточени боеве западно от Омдурман

Жителите на суданската столица Хартум съобщават днес, че боеве в центъра на града и някои други райони са възобновени, а мнозина се опитват да напуснат столицата в навечерието на мюсюлманския празник Айд ал Фитр (Рамазан байрам), бележещ края на свещения месец Рамазан, предаде Ройтерс.

В Хартум и околните градове Омдурман и Бахри се водят ожесточени боеве тази седмица между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), които блокираха столицата, а това доведе до недостиг на храни.

След натиск от САЩ: В Судан се споразумяха за 24-часово примирие

Стрелба беше чута в Бахри, а местни жители съобщиха за ожесточени боеве западно от Омдурман, където според очевидци армията е блокирала пристигането на подкрепления на СБП.

И двете враждуващи страни казаха по-рано, че ще спазват 24-часовото прекратяване на огъня, което влезе в сила вчера в 18:00 ч. местно време (16:00 ч. по Гринуич), но бързо беше нарушено от подновени боеве.

СБП разпространиха изявление за нарушаването на прекратяването на огъня, в което посочват, че са били атакувани в Омдурман и са нанесли загуби на армията, включително като са свалили два нейни хеликоптера.

Ройтерс не може да потвърди от независими източници твърденията на СБП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Алексей Маргоевски, БТА