Погълнат е газов гигант с размерите на Юпитер или по-голям

Учени за първи път уловиха звезда в процес на пълно поглъщане на планета, предадоха световните агенции. Астрономи са наблюдавали как газов гигант с размерите на Юпитер или по-голям е погълнат от звездата си. 

Тя е увеличавала размерите си в продължение на векове и накрая е станала толкова голяма, че е погълнала близка планета. Според учените това дава представа за онова, което би се случило със Земята, когато Слънцето се превърне в червен гигант и изяде четирите вътрешни планети. "Ако е някаква утеха, това ще се случи след около пет милиарда години", казва съавторът на изследването Морган Маклауд от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ. 

Мисията „Джуно“ на НАСА извърши 50 обиколки около Юпитер

Преди също е имало признаци, че други звезди са поглъщали планети, но според изследването сега за първи път е наблюдаван самият процес.

Изследователят Кишалей Дъ от Масачузетския технологичен институт забелязва експлозия от светлина през 2020 г., докато преглежда кадри от небето, направени от обсерваторията "Паломар" на Калифорнийския технологичен институт. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Вяра Николова
Източник: Теодора Славянова, БТА