Според киберексперта Любомир Тулев той е много труден за проследяване

ФБР е разбило програмен пакет от зловреден хакерски софтуер, използван от елитни руски шпиони. Според изявленията техническите експерти на ФБР са идентифицирали и деактивирали зловреден софтуер, използван от руската Федералната служба за сигурност срещу голям брой компютри в САЩ, и се надяват, че този ход ще нанесе съкрушителен удар срещу една от главните програми на Русия за кибершпионаж.

ФБР разби хакерски софтуер, използван от елитни руски шпиони

Според киберексперта Любомир Тулев американските власти определят софтуера като много труден за проследяване. "Хакерската група, която стои зад него, се казва "Турла" и е част от сектор 16 на ФСБ. Той е предназначен за дългосрочно проследяване на сензитивна информация. Инсталира се на различни компютри с цел извличане на ценни за руските хакерски служби данни. Засегнати са компютри основно на правителства на над 50 страни в Европа, Щатите, Южна Америка, Африка", заяви той. И допълни, че става дума за почти всички държави от НАТО.

По думите му софтуерът създава мрежа между компютрите, на които е инсталиран. ''Изгражда вътрешна връзка между всички инфектирани компютри, за да се изнася незабелязано. Софтуерът не е нов, но е труден за проследяване защото се променя постоянно. Американските власти разработват друг софтуер, който да самоунищожи руския и по този начин да не засегнат другите програмни продукти на инфектираните компютри", разкри Тулев. И уточни, че много трудно може да бъде засечен от обикновен потребител и е разработен за дългосрочно източване на информация. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.