България очаква европейското законодателство по темата, смята експертът по киберсигурност

Още миналата седмица лидерите на Европа се обединиха около необходимостта да има регулация за използването на изкуствен интелект, така че той да не вреди на хората и бизнеса.  Очаква се проекторегулацията да влезе в сила от 2024 г. Това каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод срещата на участниците в Г-7 за изкуствения интелект.

„Според ЕК трябва да се прилага анализ на риска в четири категории. Най-високата е неприемлив риск, когато се вреди директно на човечеството. Такъв метод би бил, ако хакери използват тази технология за компрометиране на инфраструктура. Друга възможна хипотеза в неприемливия риск е, когато се прави оценка на хората, за да бъдат изключени от обществото. Например – апликация, с която да отчитат дали човек лъже, или не”, обясни Тулев.

Във втората, по-допустима категория, влизат високорисковите приложения на изкуствения интелект – в медицината и авиотранспорта, например. Използвайки ChatGPT, ние не разбираме откъде той се е сдобил с дадена информация, каза още експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook