Това е първата конференция, втората ще е в Япония

Британският крал посрещна участниците в голямата конференция за следвоенното възстановяване на Украйна. Чарлз III прие в Лондон повече от 1000 представители на 60 държави. Съюзниците на Украйна изготвят система от облекчения и гаранции за частния бизнес, който иска да инвестира във възстановяването. Това е първата конференция, втората ще е в Япония.

Формално домакини на форума са премиерът на Великобритания Риши Сунак и президентът на Украйна Володимир Зеленски. „Преди всичко трябва да изградим платформа, която да ползва бизнесът. Само те са способни да натрупат инвестициите и иновациите, от които Украйна се нуждае. Платформата сме кръстили "Юкрейн Бизнес Компакт". В нея частният сектор може да заяви подкрепа за възстановяването. С удовлетворение мога да съобщя, че 400 компании от 38 страни вече се включиха. Лондонското Сити може да предложи много”, обяви премиерът на Великобритания.

Руската агресия доведе до големи материални загуби, освен човешкото страдание. Украйна ще има нужда от 14 милиарда долара помощи, за да изкара тази година. Общата оценка на щетите от инвазията е над 400 милиарда, като сумата се увеличава.

„Първите срещи в Лондон в рамките на конференцията за възстановяването на Украйна, която подготвихме заедно с нашите британски приятели, вече започнаха. Вече са проведени дискусии в Швейцария, Германия, Франция и Италия. За нашето възстановяване се извършват различни нива на работа. И ние насочваме тази работа, така че нашето възстановяване да се превърне не само в строителен проект, но и в глобален проект за защита. Възстановена Украйна, трансформирана Украйна, укрепнала Украйна е носител на сигурност и гарант за сигурност. Това е защита срещу всяка форма на руски терор и защита срещу всякакво повторение на руска агресия”, заяви Володимир Зеленски.

„До 2027 г. финансовата дупка на Украйна е 60 милиарда евро. Върху това трябват 50 милиарда за скоростно възстановяване. Това прави общо 110 милиарда до 2027 г., които не са осигурени. Затова вчера предложих страните от Европейския съюз да покрият 45 процента от тази сума, или общо 50 милиарда евро”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова