Вижте какво сочи най-новото изследване на Харвардския университет

Скорошно проучване на  Харвардския университет сочи, че контролираните пожари биха могли значително да намалят цялостното излагане на дим от горски пожари.

Водещият автор на статията в Харвардския университет, Макото Келп, сподели констатациите на своя екип.

Горските пожари оцветиха небето над Отава в оранжево (ВИДЕО)

„Доказахме, че Западното крайбрежие има най-голямото излагане на дим в Съединените щати., Открихме, че преноса на дим от тези щати има огромно влияние върху цялата страна“.

Чрез изследване на данни за горски пожари от 2018 г. и 2020 г. и използване на компютърен модел за симулиране на поведението на пожарите, изследователският екип установи, че контролираните изгаряния в тези ключови зони могат да имат значително въздействие върху намаляването на излагането на дим от горски пожари в цялата западна част на Съединените щати.

 „Това е така, защото преобладаващите ветрове носят дим през континента. Те се движат от запад на изток. Така че всеки дим, който се генерира в Северна Калифорния, ще бъде разнесен в Съединените щати“ , обясни Келп.

Заради горските пожари: Обявиха извънредно положение в канадския град Халифакс 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов