Лидерът на държавата, която е във война повече от година, дойде след покана от МС

Историческа визита на президента на Украйна в България. Володимир Зеленски, чиято държава е във война вече повече от 16 месеца, дойде у нас с ясни и конкретни послания.

Посещението на Зеленски у нас е по покана на Министерския съвет и премиера Николай Денков. На масата бяха сложени теми като сигурност, отбрана и европейското бъдеще на Киев.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ У НАС ВИЖТЕ ТУК

Украинският президент разговаря и с президента Румен Радев, където прехвърчаха искри на тема конфликт или война води Киев и каква да е помощта от България към Украйна.

Среща в Министерския съвет

Около 13 ч. в сградата на Министерския съвет пристигна кортежът на Зеленски. Посрещна го премиерът, а в разговорите се включи и вицепремиерът Мария Габриел. След повече от час закрити разговори украинският президент и премиера на България подписаха декларация за подкрепа на евроатлантическото бъдеще на Украйна.

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашите хора”, каза Зеленски.

Зеленски: Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашия народ

„Русия трябва да се изтегли безусловно и да понесе отговорност за военни престъпления”, настоя от своя страна премиерът Денков.

Акцент в разговорите е била темата за сигурността и отбраната. „Докато трае агресията на Русия, се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, обясни украинският държавен глава.

На въпрос на българските медии дали по време на разговорите е поискал по-сериозна военна подкрепа, Зеленски не даде конкретен отговор. Той обаче се обърна към всички, които в България са против даването на оръжие на Украйна.

„Това е пакет за защита, а не за настъпление. Това е един пакет, с който родителите да защитят децата си. Не, както в началото - руски войници да изнасилват деца пред родителите им. Ние не знаем къде са 200 000 деца”, обясни Зеленски.

Зеленски: Благодарни сме на България, че сте от светлата страна на историята

По време на разговорите основна тема е била и съвместната работа в областта на енергетиката, както и възможността България да продаде оборудването за АЕЦ „Белене” на Украйна. „Това е само начало на преговорите”, уточни Денков.

България е готова да продължи да помага на Украйна както сега, така и след края на войната, беше категоричен още премиерът. Напомни и че в Украйна се намира една от най-големите български общности.

„Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент - на загуба на животи, в борбата за живот, вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!”, завърши Зеленски речта си в Министерския съвет.

Срещата с Радев - искри и въпрос за Путин

Президент срещу президента. На фона на разговорите в Министерския съвет, срещата при Радев протече при друг тон. Имаше размяна на реплики за това в конфликт или във война са Украйна и Русия. Беше коментирано и несъгласието на българския президент за предоставяне на военна помощ за Киев.

В речта си Радев няколко пъти употреби думата „конфликт” относно войната в Украйна, което не остана незабелязано от Зеленски.

„Конфликтът разширява своя пространствен размах. Конфликтът се превръща във война на изтощение. В глобален, икономически сблъсък”, каза българският президент. 

„Надявам се хората в България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, нямаше милиони хора да напуснат държавата. Това не е война за изтощение на света. А за избиване на украинци. А не за избиване на граждани на други държави. И слава Богу”, отвърна Зеленски.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

Наложи се Радев да обясни казаното: „Много пъти употребих думата война. За мен това категорично е война”.

Двамата обаче влязоха в нов сблъсък - този път за предоставянето на военна помощ на Украйна. Радев беше категоричен: „Не приемам предоставянето на въоръжени боеприпаси, особено от резервите на Българската армия. И мога да се обоснова - защото и аз като вас, като президент на България, имам отговорности. Отбранителните способности на страната да не отслабват”.

Украинският президент отговори с въпрос: „За да не отслабне Вашата армия, затова ли не подкрепяте? Или пък не подкрепяте, за да не се засили армията на Украйна? Това са различни неща”, попита Зеленски.

Държавният глава на Украйна заяви още, че за войната няма граници. Смисълът в даването на оръжията бил именно да не дойде войната и до нас. „Не дай Боже вие да бъдете на моето място. Ако не ви помагат с оръжие, страни, които имат обши ценности с вашите, какво ще правите тогава? Ще кажете: „Путин, взимай български територии?”. Не, Вие, като президент, няма да допуснете такъв компромис”, смята Зеленски.

От своя страна българският държавен глава призова - водещите усилия на Украйна да бъдат за постигане на мир. С преговори между Киев и Москва.

„Този конфликт няма военно решение. И все повече и повече оръжие трудно води до това решение. Вече година и половина ние очакваме да има решение, но то не се получава”, заяви Радев.

„Въпросът не е само в това, че Путин води война срещу нас. Той няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него”, категоричен е Зеленски.

Когато разговорът стигна до енергетиката и превземането на Запорожката електроцентрала, медиите бяха помолени да напуснат срещата.

Основните теми, които поставя Зеленски

Основните теми, които Зеленски поставя на масата както при посещението си у нас, така и при визитите си в други държави, са няколко.

- Военната помощ под формата на оръжия и боеприпаси. Още от първия ден на войната украинският президент повтаря тезата, че ако той няма с какво да се сражава на собствената си територия, фронтовата линия ще се пренесе в други държави.

- Съществена част е и хуманитарната помощ, която се оказва на страната му, включително като помощ за бежанци.

- Подкрепа за европейското бъдеще на Украйна. Още в първите седмици след започването на войната се заговори за ускорено приемане на Киев както в Европейския съюз, така и в НАТО.

- Енергетика - в разговора с българския премиер украинският президент оцени високо започването на преговори за ядрена сделка между София и Киев. Става въпрос за идеята да им продадем реакторите, които бяха купени за АЕЦ „Белене”.

В петък Зеленски има срещи в Турция, където ще разговаря с Реджеп Ердоган за зърнената сделка, която трябва да бъде подновена след 17 юли. Тя позволява износа на украински зърнени култури през черноморските пристанища, въпреки продължаващата война.


ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.