В петък посолствата на 38 държави написаха обръщение към Унгария с призив да отмени дискриминационните закони

Хиляди се включиха в прайда в Будапеща, въпреки опитите на правителството да контролира показването на такива прояви. През 2021-ва беше въведена забрана на, цитирам, "показването и рекламирането на хомосексуалност" в книги, филми и други материали. Забраната предизвика много критики от организации, които се борят с дискриминацията.

Нудисти протестираха на прайда в Торонто пред очите на деца

Прайдът се проведе въпреки много горещото време в унгарската столица. Организаторите не се ангажираха с брой на участниците. Медиите пишат, че са били 10 хиляди. В петък посолствата на 38 държави написаха обръщение към Унгария с призив да отмени дискриминационните закони.

"Прайда в Будапеща носи усещането за свобода. Но за съжаление, в ежедневието продължава да се упражнява неформална дискриминация срещу нас", каза Адриан Дани, участник в прайда.

"Трябва да кажа, че изпитвам определено чувство на безнадежност. Но често призовавам приятели и студенти да не се поддават на горчивината. Трябва да се окуражаваме помежду си и да създадем пространство, в което да се чувстваме добре", заяви Река Ковач Ворош, художничка.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова