Тя беше разпусната след масови протести

Моралната полиция в Иран се върна след прекъсване, подтикнато от протестите заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за нарушаване на правилата за обличане през септември 2022 г.

След случая полицията за борба с пороците можеше да бъде видяна да патрулира по улиците от време на време, а през декември дори бе съобщено, че е разпусната. По-късно това беше опровергано, припомня АФП.

Иран изпрати 2000 съобщения на жени, засечени без хиджаб

На 16 юли говорителят на полицията генерал Саид Монтазеролмахди заяви, че тя възобновява уведомяването, а след това и задържането на жени, които не носят хиджаб на обществени места. В Техеран мъже и жени от моралната полиция могат да бъдат видени да патрулират по улиците в обозначени микробуси.

Много жени в Иран пренебрегват официалните правила за обличане, особено в столицата и други градове, отбелязва АФП. Смъртта на Амини доведе до продължителни протести, които доведоха до множество задържания и дори екзекуции. Изискването за носене на хиджаб на обществени места е въведено със закон малко след Ислямската революция от 1979 г.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС