Той беше арестуван по обвинение за престъпление, извършено с особена жестокост

Съдът остави в ареста спасителя, ударил френски турист на плажа в Поморие при спор за място на плажа. По-рано прокуратурата поиска да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража". 

Христо Кюлбасанов беше арестуван по обвинение за престъпление по хулигански подбуди и извършено с особена жестокост. Случаят е от 24 юни. Френският гражданин се оплака, че е нападнат от спасителя и пребит заради мястото, на което е разпънал кърпата си.

Районният съд мотивира решението си с това, че действията на Кюлбасанов били израз на неуважение към обществото, извършени са с особена жестокост и в присъствието на много хора на публично място. Като спасителят е избрал да се саморазправи с туриста, без да извика полиция, която да предотврати случилото се.

СЛЕД БОЯ ЗА ЧАДЪР НА ПЛАЖА: Решават да бъде ли освободен спасителят

По-рано пред NOVA френският гражданин обясни: "„По никакъв начин не съм го предизвикал. Бял легнал по гръб, а той започна да ме удря по очите и по челюстта. След това ме ритна по корема”.

А спасителят отговори: „Изпаднах в афект и си позволих да направя свидетели хората на грозна гледка, за която ще си понеса последствията. Не искам да се оправдавам и да бягам от отговорност. Но, разберете, че това не е, както се изкарва по медиите - че съм отишъл и съм го пребил без причина. Това не е вярно".

Защитата на спасителя поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като "французинът е предизвикал спасителя не само вербално, но и физически". 

"Пострадалият се е настанил под чадъра, ползван от обвиняемия. На няколко пъти Христо Кюлбасанов го е молил да се премести", разказва адвокат Веселин Анестиев. Според Анестиев френският турист се държал неадекватно, хвърлял пясък по него и дори ударил в крака Кюлбасанов. 

Въпреки това съдът реши, че Кюлбасанов трябва да остане за постоянно в ареста заради особената жестокост, с която е извършена хулиганската проява и опасността да се укрие.

"След извръшване на деянието той не е останал на място, а е напуснал местопроизшествието. Установен е впоследствие от полицейските служби", разказва съдия Димитър Димитров.