Гражданите скандираха думите "Няма да мълчим"

Хиляди граждани застанаха в един и същи час пред Съдебните палати на своите градове, за да поискат адекватно правосъдие и промени в Наказателния кодекс. Протестът имаше за цел да изрази морална подкрепа към 18-годишната Дебора, която беше садистично нарязано с макетен нож.

Паралелно в над 40 града у нас гражданите скандираха думите "Няма да мълчим". В София хиляди изпълниха цялото протежение на бул. Витоша, като протестиращи имаше и в съседните преки. Те бяха категорични, че нямат нужда от общения, а от реални и ефективни промени. Дадоха и срок на институциите от една седмица, за да бъдат чути.

Протести в десетки градове заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

Десетки дойдоха на протеста в понеделник със своята лична история и битка. „Причината да съм тук е, че една от най-близките ми приятелки Евгения беше убита по особено жесток начин. Тук са се събрали много хора, които също имат пострадали близки, приятели и т.н. Нея не можахме да я спасим, но искам да спасим другите момичета, които са застрашени”, разказва Мила Чорбанова.

„Аз самата бях в такава връзка до преди 1 година, осъзнавам колко е масово това в днешно време”, споделя Ивет Апостолова. Дълго време тя не признава на близките си, че е обект на физическо и психическо насилие.

„Две години бях в такава връзка и си мълчах, защото си мислех: „Той ме обича, той ще се поправи”, но в един момент видях, че не знам какво може да се случи и трябва да се махна. Майката на момчето ми каза да се махам. Имам снимки на синините, показах ги на майка ми, беше в шок”, посочи тя.

Апостолова не познава Дебора, но добре познава профила на нейния насилник. Тя споделя, че половината от приятелките ѝ са били жертва на домашно насилие.

“Съжалявам, аз ще се поправя, не съм такъв, ще се оправя. Всички говорят така, толкова е масово”, разказва Ивет.  

Моника Михалева е наранявана и физически, и психически. Много трудно успява се измъкне от примката на домашното насилие. По думите ѝ подкрепата от близките помага да превъзмогнеш травмата, но не всеки може да се справи с нея.

Въпреки и напредналата си бременност, Михалева стоя права с часове пред Съдебната палата: „Мисля, че съм длъжна да съм тука, не само заради преживяното, а заради това, че имам сестра, майка, приятелки, че ще имам момиче, заради всяка една жена".

Ощественото недоволство в понеделник даде кураж не само на Дебора и на десетки жени да говорят, убедени са психолози.

И днес във Варна се провежда протест с искане за по-строги закони за домашното насилие.