Коментар за покушението на Димитър Гърдев и Тихомир Безлов

Явни бяха политическите амбиции на Алексей Петров и стремеж за заемане на ръководни постове в тайните служби. Във всички версии може да се прокара как хора с тъмно минало получават светло настояще. Това не е политическо убийство, не става дума за счупване на "сглобката". Контактите му с мандатоносителите са огласени от самия него, но не е бил архитект на властта. Това каза експертът по сигурността Димитър Гърдев за "Твоят ден".

По думите му службите трябва да минат на ново ниво и да отговорят на новите предизвикателства. "Алексей Петров създаде академия по киберсигурност и беше ударен от хакерна атака, но не се знае какво е изтекло", отбеляза той. 

Абрашев: Версиите за убийството на Алексей Петров изключват политическия мотив

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че версиите за убийството се делят на две - свързани с миналото и появяването му през последните месеци. "Втората ми се струва по-вероятна. Ролята му по времето на отстраняването на Гешев и посредническата функция за формирането на правителството направиха впечатление. Той беше важен канал на комуникация между Кирил Петков и Борисов. Засилването на ролята на Алексей Петров е усетено като риск и заплаха за определени проекти и бизнеси. В рамките на влиянието, което би могъл да получи чрез политици, може да има такъв мотив, но убийството не е политическо", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БГНЕС