Темата коментират евродепутата Андрей Ковачев и Петър Колев, председател на политическата партия "Граждански демократичен съюз"

Мицкоски и партията му са решили, че с темата с България ще спечелят изборите и той ще стане министър-председател. Те защитават тезата, че не бива да се допускат българите в Конституцията, защото се прави под наш диктат. Не разбират, че това е просто европейската рамка за преговори, не диктат. Трябва да изпълнят поетия ангажимент. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев за "Твоят ден".

По думите му Албания ще продължи сама напред и ще започне фактическите преговори, ако РСМ не приеме българите в Конституцията. "Българското гражданство не може да бъде срамно и крито, трябва да има публичен регистър с всички получили такова от 2001 г.", подчерта той.

Парламентът в Скопие решава дали да отвори Конституцията, за да запише в нея българите

От своя страна Петър Колев, председател на политическата партия "Граждански демократичен съюз", смята, че РСМ трябва да направи избор. "Дали ще стане независима държава, която сама ще кове бъдещето си, или ще остане оръдие на чужди геополитически проекти, агресивни на Балканите. Антибългаризмът всъщност е антиевропеизъм. Ако не избере евроинтеграцията, Македония ще остане част от геополитическия инструмент, наречен сръбски свят, който дестабилизира Балканите, заедно с Босна, Сърбия и Косово. Политиката на конфронтация идва от Белград. Надявам се македонските политици да вземат ясно и категорично решение, че мястото на страната е в ЕС", коментира той. 

Според него РСМ става заложник на "собствената си дълбока държава". "Центърът се намира в Белград и е впрегната да изпълнява конфонтационна роля на Балканите. Всички, които вярват, че Македония може да бъде независима, свободна и европейска страна, трябва да се обединят и да го докажат", посочи Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.