Коментар на журналистите Юрий Велев и Красен Николов

У нас нещата са много противоречиви, вървим напред и после се връщаме назад. При убийство като това на Алексей Петров нищо не е каквото изглежда. Две са основните хипотези - някой иска да разклати положението в държавата или някой усеща, че има безнаказаност и разчиства стари сметки. Знаково е, че в последните месеци се появи на повърхността. Не вярвам, че е било сигурно, че ще заеме важна позиция във властта. Това каза за "Твоят ден" Юрий Велев, зам.-главен редактор на "24 часа".

По думите му ще започне борба за смяна на ръководството на службите. "Реформата не се случва само чрез смяна на шефовете, трябва да е много по-мащабна", смята той.

Три изстрела убили Алексей Петров (ОБЗОР)

Журналистът Красен Николов от Mediapool от своя страна смята, че приемането ни в Шенген не зависи от разстрела на Алексей Петров. "Въпросът е дали социалдемократите на Тимерманс в Нидерландия ще получат превес в проучванията преди изборите. Зависи от вътрешната политическа обстановка, ако консерваторите на Рюте получат шанс за правителство, Петров може да бъде използван", отбеляза той. 

Според него напълно вероятно е Алексей Петров да е бил убит по две версии. "Едната е, че знае много и е свидетел на нещо, а поръчителят не иска да говори. Другата е бизнес, пари. Този човек беше навсякъде, имаше твърде много интереси и контакти, може да се подозира, че е имал и много врагове. Имаше силни контакти в службите, беше политически брокер от 20 години на приливи и отливи. Някой е обещал позиции на Петров, той е много умен човек и знаеше как да манипулира обстановката", коментира Николов. 

Застрахователната компания "Лев инс" заведе иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. Впоследствие го оттегли.

Той заяви, че застрахователната компания налага агресивна политика по отношение на "Гражданска отговорност", което прави пазарът труден за останалите. "Не казвам, че това е мотив за убийство, но покрай този бизнес има много пари и интереси", заяви журналистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК