Тя замина за Баку благодарение на спонсор

България е в очакване на Нургюл Селимова, която ще пристигне в страната ни в края на седмицата. 20-годишната шахматиска стигна до това ниво в световните шахматни среди, въпреки липсата на финансова подкрепа от държавата. Дори втора в световната купа, според сегашното законодателство, за Нургюл не се предвижда финансиране. Тя замина за Баку благодарение на спонсор.

Пред NOVA нейният треньор Живко Жеков разказа, че тя била сама в Баку, и направи сравнение - другите играчи имат личен треньор, медицинско лице, човек по възстановяването. Въпреки всичко Нургюл Селимова завърши втора, а тежестта на успехът ѝ като, че тежи повече в този контекст.

"Много се радвам, че стигнах до финала, но сега съм разстроена заради загубата, защото бях близо до победа. Имах два пъти спечелена позиция и такъв тъжен финал." Така звучат първите думи на Нургюл Салимова пред "ChessBase India". Тя признава, че в последните 40 дни всичко за нея е било шах.

Папазян: Успехът на Нургюл е невероятен, защото се изправи срещу втората в света

"Играх и в турската лига, преди да дойда тук, така че играх шах в продължение на 40 дни. Виждам шах 24 часа в продължение на 40 дни. Щастлива съм, че бях силна и психически, за да преживея това нещо", разказа още тя. 

Хладният ум и силната концентрация правят впечатление на треньора на Нургюл, когато тя е едва на шест години.
"Беше свито дете мълчаливо и вглъбено в играта. Оставаше на столчето, едно малко момиченце, седи си там, гледа си фигурите и си ги намества и не бърза, с което много се отличаваше от другите деца", казва Жеков. 

Сега когато тя изненада света с таланта си, Жеков осъзнава, че тя е възможно да получи много примамливи предложения за развитие. "Със сигурност не познавам друг български шахматист, който да е развял толкова много българския трибагреник и като облекло и като знаме. От друга страна, ако от друга държава дойде оферта, аз, който считам себе си за патриот няма да й кажа “Недей да я приемаш”, добави той. 

„Феноменален успех, талант и психика”: Експерти оцениха играта на Нургюл Салимова

Повод за думите на Живко Жеков е състоянието на българския шах - няколко федерации, които не си говорят, остаряла нормативна уредба и в резултат липса на финансиране за десетки таланти и детски школи.
"Понеже е купа, а не шампионат, не се дават премии, не се финансира, не се отчита като достижение на състезателя от съответната федерация. Абсурдите на нормативната уредба са безкрайни", заяви треньорът на Нургюл.

И въпреки тях Нургюл, чието име означава "сияйна роза" - успя. "Много хора от България, Азербайджан и Турция ме подкрепяха през цялото време. Така че съм много щастлива да видя, че хората наистина харесват как играя шах и се наслаждават на играта ми. Е, искаше ми се да бях по-добра на финала, но има още много да се учи, необходим е много опит. Благодаря на всички за подкрепата. Надявам се, хората да продължат да ме подкрепят, а аз да им покажа още по-добри резултати в бъдеще", каза Салимова. 

Треньорът на Нургюл Салимова: На фона на останалите финалистки тя е сама