Тя е издигната на мястото, на което двамата бургазлии загинаха

Със специална церемония Бургас почете паметта на Атанас Градев и Йордан Илиев. Това са двамата полицаи, които точно преди една година опитаха с патрулния си автомобил да спрат бягащ от граничните власти автобус, пълен с 47-ма нелегални мигранти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Издигат паметник на полицаите, убити от автобус с мигранти в Бургас (СНИМКИ)

Точно в 10 ч. беше открита паметна плоча на мястото, на което двамата бургазлии загинаха по време на изпълнението на служебния си дълг. Плочата е дело на скулптора Атанас Стоянов и неговия екип, а средствата за нея са събрани от колеги на загиналите полицаи.

Разследването на убийството е приключило, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. В момента се изготвя обвинителният акт срещу Омар Абдан, който към момента на катастрофата седеше зад волана на автобуса беглец, в който имаше 47 нелегални бежанци.

Експерти смятат,че една година по-късно проблемите в системата на МВР са същите. 
"Нищо не е променено и към днешна дата. Минаха едва два дни, откакто имахме почти същия инцидент, който се случи тук, в Бургас. Така че продължавайки тези неща да се случват, говорят само и единствено,че промяна няма на този етап", заяви Йорданка Лазаринова, командир към Съюз на българските командоси.

Министърът на вътрешните работи определи 2022 г. като най-трагичната и мрачна година в историята на МВР за последните повече от 20 г. Само през изминалото денонощие са предотвратени 800 опита за проникване на мигранти у нас, а заловените са 80.

"В момента аз се опитвам да осигуря максимален брой физическа сила, която да бъде на линия и освен това да осигурим високопроходими автомобили, с които да се опитаме да опазим нашата граница", посочи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Контрира бившият министър на вътрешните работи. "Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се използва за политически цели. Аз дори не бях поканен днес да дойда тук. Дойдох сам, за да почета паметта им", заяви Иван Демерджиев.