В РС Македония няма разбиране какво е ЕС, смята Маринела Величкова

„От много време ЕС казва ние да сме готови да приемем нови членове в общността, да имаме възможност да се адаптираме към световните предизвикателства, да сме по-адаптивни”. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той цитира думи на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, според когото в ЕС не трябва да влизат старите конфликти, трябва да има преди това помирение. „Обръщам се към съседите от Скопие, но и проблемите между Косово и Сърбия, в Борна и Херцеговина, както и с хърватите в Черна гора. Трябва да има помирение преди да бъде завършен акта на пълноправното приемане в ЕС”, каза Ковачев.

Филипов и Ташев: РСМ постоянно ще опитва да си присвоява историята ни

По думите на българския кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова в РС Македония има политическо напрежение, свързано с началото на процедурата за еврочленство.

Според нея е важно какво ще направи РСМ за конституционните промени. В РС Македония има неразбиране какво е ЕС, те едва сега започват да разбират, че в ЕС има правила. Когато това бъде разбрано от управляващите и от опозицията и от обществото.

Ковачев е категоричен, че страните, които кандидатстват, трябва да свършат своята работа, да престанат с тази Югоносталгия. „Докато те (в РСМ) не разберат, че е в тяхна полза да има помирение с България, то тогава могат да търсят съюз с Путин или с някой друг”, изтъкна евродепутатът.

Пендаровски одобрява "черните" списъци за български граждани и политици