Парите, получени от Касата, са над пет милиона лева

Петима от задържаните за източване на Здравната каса с 5 милиона лева остават за постоянно в ареста. Това реши Районният съд в Пловдив. Сред арестантите са двама лекари. Единият е собственик на медицински център, в който са набирали данни за инвалидите, изготвяни са фалшиви протоколи на техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи.

Според обвинението зад схемата стои д-р Ненко Василев – собственик на медицински център, който продавал помощни средства за хора с увреждания в магазин на улица „Мария Луиза“ в Пловдив. В него са издадени над 8 хиляди фалшиви протокола за отпускане на помощни средства за хора с увреждания, като присвоената от Здравната каса сума е над 815 хиляди лева. Самият Василев отказа коментар, но адвокатът му Катя Антонова заяви, че ще обжалват присъдата.

Атанас Илиев за схемата за източване на НЗОК: 27 души, за които е издаден протокол за преглед, са били мъртви

Един от лекарите, обвинен, че е издавал фалшивите протоколи за помощни средства на инвалиди, заяви в съда, че не е подписвал подправените документи. Адвокатът му поиска той да бъде освободен. „Тези протоколи се съставят в електронен вид и се подават в електронен вид към Касата. Лекарите си оставят електронните подписи на медицински сестри, по болниците, по администраторите, за да работят с Касата”, посочи Стефан Петров.

Задържана бе  и жената, с която соченият за организатор на схемата живее на семейни начала. Тя, заедно с още една жена и мъж, била дистрибутор на данни на инвалиди. Снабдявали се с тях от домове за възрастни хора и домове за хора с увреждания. Срещу комисионна на персонала получавали данните им, твърди прокуратурата. „Ходили са в общини, в по-малки населени места. Хора, които са почиствали улиците, са ги намирали - по 20-30 са им събирали личните карти и са ги изпращали в магазина”, обясни схемата наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Помощите обаче никога не са стигали до хората с увреждания.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова схемата е възможна, когато няма достатъчно контрол от РЗИ и Здравната каса. „Ежегодно всяко лечебно заведение трябва да минава контрол. Ако това лечебно заведение съществува от 2017 г., значи или контролът е бил на хартия, или е имало „чадър”, категотична е юристката.

За да си прибере обратно държавата източените средства от Здравната каса, прокуратурата вече е запорирала цялото имущество на задържаните.