От тях 1092 са задържани и след това са изчезнали, а 377 са екзекутирани

„Къде са те?“. Това е един от основните въпроси, които жителите на Чили си задават днес за изчезналите си сънародници. Докато страната се готви да отбележи 50 години от преврата през 1973 г. срещу тогавашния президент Салвадор Алиенде, възникват все повече въпроси за хилядите, изчезнали в годините на военната диктатура.

Паулина Асеведо - изпълнителен директор на "Casa memoria Jose Domingo Canas", показа празни столове с изрязани силуети на хора. „Тук има 73 силуета, защото в тази къща са изчезнали 63-ма души. Добавяме и 10 уругвайци, задържани и изчезнали в Чили“, каза Асеведо.

Наводненията в Чили: Спасиха животни по въздуха (ВИДЕО)

Южноамериканската страна засилва търсенето с Национален план за издирване. Целта е да бъдат обединени множеството досиета и разследвания с надеждата да разкрият нови следи.

„С тази публична политика ние поемаме отговорност като държава да направим всичко по силите си, за да изясним обстоятелствата около изчезването и смъртта на нашите сънародници", каза президентът на Чили Габриел Борич.

Разрушени къщи и пътища след опустошителните наводнения в Чили

Според Министерството на правосъдието, по време на 17-годишната диктатура на генерал Аугусто Пиночет около 40 хиляди души са станали жертви на режима. Някои от тях са били екзекутирани, задържани и изчезнали, а други - измъчвани като политически затворници.

Габи Ривера от Група на роднините на изчезналите заяви, че ще продължат да търсят истината. „Дори ако се наложи да го правим още 50 години, няма да спрем. Този план цели да накара държавата Чили да поеме отговорност за това, което е сторила през 17-те години на диктатура", каза Ривера.

Според данни от националния план липсва информация за случилото се с 1469 души. От тях 1092 са задържани и след това са изчезнали, а 377 са екзекутирани и тленните им останки никога не са върнати.

Историята на треньора на "Берое" - от Чили, през затвора в Маями и италианската Серия А

Редактор: Весела Веселинова