Иванова трябва да заеме поста - комисар по иновациите, научните изследвания, културата

Две комисии в Европейския парламент в Брюксел изслушаха кандидата за български еврокомисар Илиана Иванова. Тя трябва да довърши мандата на Мария Габриел, която стана вицепремиер и министър на външните работи на България. Иванова трябва да заеме поста - комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Дали защото вече е минала изслушвания за позицията си Европейската сметна палата или защото е подготвена идеално, но след тричасовата проверка на Илиана Иванова, депутатите излязоха повече от доволни. Ще се потвърди ли оценката ще разберем в сряда.

Въпреки, че ще разполага само с година, докато довърши мандата на настоящата Комисия, българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова очерта три от приоритетите си - инвестиране в наука, овластяване на младите хора и повишаване на уменията.

Високи оценки за Илиана Иванова в Брюксел

„Ако получа вашето одобрение, ще давам обещания, които наистина съм сигурна, че мога да постигна. Ще работя в ролята си на пазител на ефикасните инвестиции, в този толкова интересен ресор и ще разгъна пълния му потенциал”, заяви Иванова.

Българският кандидат се се представи на три езика. Извън предварително подготвените теми, по които беше препитана, истинският тест бяха импровизираните въпроси на евродепутатите.
„Г-жа Иванова излезе извън клишето, напипа болни теми, даде проблематични решения. Така, че според мен всички оцениха едно силно представяне”, каза Радан Кънев, депутат от ЕНП.

Иванова: Ще мобилизирам всички ресурси, за да постигнем амбициозните си цели

„Изключително добре подготвена, нашият нов еврокомисар г-жа Илиана Иванова се представи блестящо”, посочи Андрей Ковачев, депутат от ЕНП.

Председателите на комисията, която изслуша българският еврокомисар, вече дадоха индикация за своята оценка.
„Сигурен съм, че г-жа Иванова ще бъде изключителен еврокомисар. Иновации и изследвания ще бъде трудна тема, но смятам, че тя е в състояние да се справи”, коментира Силвиу Бушой, председател на Комисията по промишленост.

Репортер: Антоанета Николова