Това реши Кризистният щаб там

Бедственото положение в Община Царево се удължава с една седмица след решение на Кризисния щаб там. Все още водата на територията на черноморската община не е годна за пиене и битови нужди. Пробите за качество, които Регионалната здравна инспекция е взела, все още са с лоши показатели. В сряда се очакват да бъдат готови тези за микробиология. Затова общинските структури осигуряват безплатно минерална вода за жителите и гостите.

Към момента стойността на щетите се оценява на над 30 млн. лв., но ежедневно постъпват нови сигнали за поражения. Продължават и ремонтните дейности за възстановяване на разрушената инфраструктура.

„С военните в момента се опитваме да отворим трети достъп до квартал „Василико”, за да разделим потока от тежки и леки коли и да отворим крайбрежната алея”, коментира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.  

СЪС СИРЕНИ: Евакуират хората в Царево, обявиха бедствено положение (ВИДЕО)

Пороите активизираха свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Сигнали за това са подавани още преди 3 години.

„От 2020 г. има предписание от „Геозащита" към общината. Не са взети никакви мерки”, заяви жителят на града Ален Лазаров.  

От кметството отговориха, че преди 3 години са изпълнили предписанията за залесяване.

„Ситуацията спрямо днешна дата е коренно различна. Ако тогава имахме някакво свличане на земни маси, в момента имаме на 5 локации, на които има свличане”, обясни кметът на Ахтопол Станислав Димитров.

Предстои оглед на язовирите в района, „Потурнашки” вече е отводнен. А утре се очаква за започне обследване на водоемите.