Новости очакват учениците и учителите

Старт на новата учебна година. Първият звънец удари за хиляди деца в цялата страна, а 57 000 първокласници прекрачиха училищния праг.

Новости очакват учениците и учителите. Те са свързани с дигитализацията. Всички учебници от 1-ви до 7-и клас ще имат електронен вариант. Така се очаква раниците да не са толкова тежки.

ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ: Начало на новата учебна година (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 1-ви януари електронните медицински бележки заменят изцяло хартиените при извиняване на отсъствията. Училищата пък трябва да засилят защитата на пощата си, за да не се стига отново до вълна от фалшиви сигнали за бомба. 

Истинските звезди и на този 15-и септември бяха първокласниците. Именно за тях звучаха най-силните аплодисменти. Самите те вече знаят какво следва.

„Първите дни само ще се запознаваме. После ще учим”, каза Самуил. „Ще е много хубаво, ще правим изкуство, ще танцуваме”, добави Стефан. „Мен най-много ме притеснява физическото, защото хем не знам какво ще правим на него, но не знам защо ме притеснява”, сподели Боян.

Най-важният човек, с когото децата се запознаха днес, е техният първи учител. „Те са притеснени и това за тях е ново преживяване. Едно е в детската градина или вкъщи, тук е друго - да застанат, да се подредят. Трябва с удоволствие да идват на училище, да има бъде приятно”, обясни Албена Павлова.

Как най-ефективно да се планира времето за обучение на учениците?

За 107-о училище този 15-и септември е още по-специален, защото се открива юбилейната 90-а учебна година. В много столични учебни заведения призоваха вместо за букет с цветя, парите да се оставят като дарение за пострадали семейства след наводненията в Царево. „Ние сме абсолютно „за”, защото е важно да се помага и така и нашите деца знаят, че го правим и те са съпричастни към тази кауза”, посочи Нели.

Премиерът поздрави учениците от двора на гимназията, която самият той е завършил. „Всички се вълнуваме на този ден. Това си е национален празник, без да е обявяван за такъв. Той носи духа на българското. За да успееш, трябва да се учиш и да сполучиш”, посочи Николай Денков.

От село Кочан президентът призова учениците да носят винаги България в сърцето си. „Пред жаждата за знания и волята за успех няма преграда. Не се отказвайте пред трудностите, използвайте всяко препятствие, за да го превръщате в трамплин за вашия следващ успех”, апелира Румен Радев.

Как семейство с 3 деца се подготвя за първия учебен ден

Министърът на образованието видя предизвикателства пред новата учебна година - най-вече при предстоящото обновяване на учебното съдържание. „Има много дискусионни, спорни моменти. Искаме да се вслушаме във всички мнения, така че да се вземат най-верните решения. Ако се наложи отпадане на определен фактологически материал - да не допуснем някои грешки, така че да отпадне нещо важно и ценно за децата”, коментира Галин Цоков.

Емоции имаше и при връщането в клас на по-големите ученици. По традиция „зайците” бяха посрещнати от по-големите – с моркови. „Мама ми каза, че във всяко училище по-малките се наричат зайци, защото са по-несигурни и по уплашени”, обясни Божана.

Мисията на учителите пък е да предадат не само уроците от учебниците, но и тези за живота. „Най-важното - да бъдат хора, да са отговорни, старателни и да се стремят напред и нагоре”, заяви учителят в НПМГ Йорданка Маринова.

По-големите с тъга пристъпиха в училищния двор, тъй като ясно осъзнават, че това е и последният им първи учебен ден.