Коментар на бившите депутати Страхил Ангелов и Иван Сотиров

Агенти под расо. България ексулсира ръководителят на руската църква – отец Висиан, заади подозрения в шпионаж. Ексуплират се и още двама граждани на Беларус. Религиозно -шпионската история има политически реакции и привкус. Какво се случи, правилно или не беше – в какво е забъркан отец Висиан. 

РУСКАТА ЦЪРКВА: Политици, духовници и граждани призовават да бъде отворена

Бившият депутат от ОДС Иван Сотиров посочи, че в руската църква у нас трябва да служат български свещеници, с руски представител в подворието. "Руската църква е узурпирана от представители на РПЦ, това е публична тайна от много по-рано. Отстраняването на трима души заради шпионската им дейност води до затварянето на църквата. БПЦ трябва бързо да реагира и да има български духовници, както е по регламент", заяви той. 

По думите му българските свещеници са отстранени от руската църква в София. "БПЦ е дала мълчаливо съгласие за такова самоуправство. Протестът пред църквата изглеждаше като путинославен прайд. Руското посолство се държат като разпоредители на български храм", подчерта Сотиров. 

От своя страна бившият депутат от "Коалиция за България" Страхил Ангелов смята, че едва ли един свещеник и клисар са развивали шпионска дейност. "За мен експулсирането беше грозен акт. На религията не трябва да се посяга. Не стана ясно как тези хора са шпиони, натоварени са като обикновени престъпници. Те са експулсирани, затова са затворили църквата, няма кой да я стопанисва. Собствеността на земята на църквата не е българска. Преди време изгониха около 70 души от Руското посолство, обявиха ги за дипломати, но се оказаха шофьори, градинари. Не предоставиха доказателства за принадлежността им", коментира той. И допълни, че Москва има българска църква, където служат български духовници.

"Руската църква в София е огледало на българската в Москва. Намирам изгонването на руски духовници за варварски акт. Няма нужда от затваряне на руската църква", обясни Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.