Обсъжда се и въвеждане на патентен данък на малките търговци

Скандал заради данъчните промени, които правителството разписа. От ГЕРБ не са съгласни с връщането на 20% ДДС за ресторантьорите.

Без промяна на данъците на физическите лица и фирмите за следващата година. Предвижда се 0% за хляба и брашното да се запази, но само до средата на годината. Още от януари 20% ще стане ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, предвижда правителството.

И още предвидени промени - финансов стимул, ако дадем информация, че някой укрива данъци или не внася осигуровки. Ако доставка стигне до нас без фискален бон, може да не я плащаме. Важно за пушачите - акциз ще има и върху нагреваеми изделия, независимо дали в тях има тютюн.

Планът е ресторантьорите отново да плащат 20% ДДС. Ако в рамките на един месец обаче убедят финансовия министър Асен Василев, че са готови да изсветлят бранша, ставката може и да се запази 9%.

„Можем да обсъдим и да видим реално от тези мерки какъв ще бъде фискалният ефект от изсветляването. Ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9% ставка”, поясни Василев.

Финансовият министър анонсира данъчните промени при свое участие в бизнес закуска с американската търговска камара. Първата среща с ресторантьорите вече се е провела миналата седмица. По думите на бранша обаче голям процент от представителите му всъщност не са участвали.

„Със свалянето на ДДС първия път през 2020 г. прагът на осигуряване в държавата беше 620 лв., ние го вдигнахме на 800 лв. Да, имаме предложения, които можем да направим за вдигане отново, имаме и други предложения, които можем да направим. За съжаление, не сме търсени от никого”, уточни председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.


Ресторантьорите предупреждават, че връщането на 20% ставка ще се отрази в менюто. Като управител на верига пицарии Никола Николов пресмята, че с по-скъпите продукти ще трябва да увеличи и цените.

„Вдигането на ДДС ставката неминуемо ще доведе до това ние да повишим нашите цени. Което ще доведе до по-висок продукт за клиента и до по-малка консумация. Предполагам и по-малко събиране на ДДС”, смята Николов.

Докато от бранша все пак са готови на преговори за ставките, от ГЕРБ се оказаха категорично против. От партията упрекнаха некоалиционния си партньор, че не е обсъдил предложението си с тях.

„Смятаме, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат предложенията на бранша и чак тогава тепърва да се преценява дали по някакъв начин трябва да бъдат вдигани някакви ставки”, посочи Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Вече е сигурно, че развръзката ще се забави. Парламентът ще излезе в едномесечна ваканция до 6 ноември заради местния вот. Това ще забави приемането както на данъчните закони, така и на целия Бюджет 2024, предупреди финансовият министър.