Изследванията са напълно безплатни

Учени от Пловдив правят ново проучване, което цели да подобри разбирането и диагностиката на Синдрома на хроничната умора и пост-COVID синдрома. Ако през последните 6 месеца често се чувствате отпаднали и имате проблеми със съня, вие най-вероятно сте поредната жертва на синдрома. 

"Това е състояние, което се характеризира с продължителност на симптомите - най-малко 4 до 6 месеца от тяхното начало. Те могат да бъдат изразени с наличието на силна умора, затруднение в ежедневните активности на пациентите, нарушения при умствени, физически или емоционални усилия в допълнение с един некачествен, непълен сън", посочи д-р Мартина Божкова, асистент в Катедра микробиология и имунология на МУ-Пловдив. 

Нарколепсия: Причини и лечение на прекомерната умора и силната нужда от сън

Участниците в проучването ще бъдат прегледани от имунолог в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“- и НИМУ на Медицински университет-Пловдив: тел. 0877 842 487 и имейл CSF@mu-plovdiv.bg.
Или в Национален център по заразни и паразитни болести-София: тел. 02 943 56 36 и имейл imlab@ncipd.org. 

По време на прегледа ще бъдат попълнени въпросници, а след това ще бъдат взети кръвни проби и направени изследвания. Резултатите ще бъдат използвани за научни цели. 

За повече информация: Проект за изследване на синдром на хроничната умора и пост-COVID вижте ТУК.

Климатичните промени създават риск от недоспиване, предупреждават учени