Внасяме Плана за справедлив преход в последния срок

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 идеи, очаквам ги в писмен вид”, каза финансовият министър Асен Василев на брифинг заедно с премиера Николай Денков.

Пеевски: ДДС за ресторантьорите остава 9%, идеята за "бонус - донос" отпада

Василев представи някои от идеите - всяко заведение да има пост терминал и да има глоба за липсата на посттерминал. Сред другите идеи – да не се плаща сметката, ако няма издаден касов бон, да не се осигуряват служители на половин работен ден, освен, ако не са учащи или нямат втора работа, да се вдигне осигурителния праг, най-ниският да е 1000 лева, каза финансовият министър.

Финансовото министерство планира връщане на 20% ДДС за ресторантьорите, ГЕРБ се обяви против

По повод протестите на енергетиците Василев каза, че е приет стратегически документ. „Правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на ЕК утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим финансирането. Миналата година загубихме над 100 млн., защото Планът не беше изпратен”. 

Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Василев обясни, че първоначално е обмислено тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г., но служебните кабинети не са изпратили плановете. Редовният кабинет успя да проведе обществени обсъждания, каза Василев.

Единственият липсващ елемент от този план беше, ако хора искат да напуснат, да имат пакети, с които могат да го направят. Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Един подобен пакет би бил около 140-150 000 лв. на човек.

„С Плана за възстановяване, с Плана за справедлив преход и съфинансиране от бюджета целим  хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори и да се завърши една програма, която ще отнеме 10 г. Целият регион на мините да се рекултивира, за да стане нормален за индустриална дейност. За да бъде подходящ за земеделска дейност ще отнеме няколко десетилетия”, каза Василев.

Протестът на енергетиците: Недоволните блокираха основни пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Източник: Снимка: БГНЕС