На този фон - ръст на случаите на заболели в последната седмица

Опашка от желаещи да си сложат новата ваксина срещу COVID-19, пристигнала у нас преди дни. Препаратът е разработен за защита срещу най-новите варианти на инфекцията. На този фон - ръст на случаите на заболели в последната седмица. Повод за тревога обаче няма, успокоиха експерти.

През целия ден пред пункта за имунизиране на Столичната регионална здравна инспекция се извиваше опашка от чакащи. "Ваксината със сигурност е правилното действие в ситуация на пандемия. Аз съм се ваксинирал три пъти досега и сега ще го направя", заяви Александър Ганчев.

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на COVID-19 не е толкова опасен и не е смъртоносен

Той е прекарал COVID преди да се ваксинира и втори път след това. Казва, че е усетил разликата.
"Съвсем леко, даже не трябваше да взимам антибиотик и съм сигурен, че благодарение на ваксините, не се разви по-сериозно болестта", смята Ганчев.

По-леко протичане след имунизация забелязва и Нина. "Премина с една хрема за 24 часа, без никакви усложнения, без тези пост-COVID симптоми. Освен срещу коронавируса, ще си поставя и ваксина срещу сезонен грип. Смятам, че така е редно. Това е медицината. Трябва да се научим да слушаме здравните специалисти. Превенцията винаги е по-добрият начин, отколкото след това да лекуваме симптоми", категорична е тя.

Можем едновременно да се ваксинираме и срещу грип и срещу COVID, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Препоръката е най-вече за хората над 65 години. По думите му грипът ще започне през ноември, а през декември ще придобие епидемично разпространение.

COVID-19: 70 пациенти са постъпили в лечебно заведение

Успоредно с грипа очакваме и силно мутиралия нов вариант на COVID-19 - "Пирола", който набира скорост в 17 държави, сред които и Гърция. "Не е толкова опасен, защото от него не се умира. Симтомите са като при останалите варианти. Ако вдигнете температура, ако почувствате раздразнение в гърлото - все едно, че някой го е поръсил с пясък. Ако това нещо се развива един - два дни, много вероятно да е коронавирус. Но задължително болки в мускулите, нямаш сили да станеш от дивана. Особено при мъжете", обясни проф. Кантарджиев.