В първия ден с новата система се стигна до редица казуси

Ден след въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици, личните лекари и фармацевтите се сблъскаха с редица казуси, забавящи обслужването на пациенти.

Електронното изписване на рецепти няма да се преустанови. Това стана ясно от здравния министър проф. Хинков, който присъства на церемонията „Лекарите, на които вярваме”, организирана от „24 часа”.

ОТ ДНЕС: Aнтибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта

Пациенти биват връщани обратно заради това, че конкретното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевти настояват да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен.

„Имаше лекари и стоматолози, които не бяха подготвени, че трябва да изписват тези рецепти. Върнахме много пациенти. Трябваше да се обърне внимание на тази промяна в закона, за да не стават такива неща”, заяви в ефира на „Здравей, България” Яна Узунова, управител на аптека във Велико Търново. 

Затруднения в работата си втори ден изпитват и стоматолозите.

„Най-абсурдното, което днес успях да изпиша - рецепта за една капсула антибиотик, което е практически невъзможно да се изпълни и се наложи пациентът да се върне…да му изпишем нова и той и аз изгубихме около час време”, заяви д-р Божидар Кафелов.

„Системата беше въведена изненадващо за зъболекарите, приложенията ги е нямало. Те бяха на практика в 12:05 предоставени на лекарите по дентална медицина”, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Лекарският съюз отправи тежки упреци към аптекарите и постави под въпрос досегашната им работа. От организацията твърдят, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.

„Масово по аптеките има откази с обяснението, че точно този антибиотик го няма. До този момент такива сигнали не сме имали от нашите пациенти, което най-вероятно означава, че се е давало това, с което е разполагала съответната аптека”, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

Според здравния министър издаването на електронните рецепти осветлява до голяма степен пътя на медикамента от лекаря до аптеката.

„Ако в някоя аптека липсва лекарство, което е изписал лекарят, това не е проблем на електронната рецепта. И преди ако е имало бяла рецепта и лекарството, което е трябвало да го има в аптеката, го е нямало - ние не сме знаели за това, сега го разбираме. До края на месеца ще се съберат всички тези недостатъци на сегашната система и тя ще се подобри”, заяви проф. Христо Хинков,  министър на здравеопазването. 

Повече гледайте във видеото.