Руската компания има 30-годишен договор за доставка на газ за Китай в обем на 38 млрд. куб. м газ годишно

Директорът на „Газпром” Алексей Милер и председателят на съвета на директорите на China National Petroleum Corporation (CNPC) Дай Хоулян подписаха споразумение за допълнителни доставки на газ за Китай по „източния маршрут” (газопровода „Сибир”). Договорът ще действа до края на 2023 г., съобщиха от пресслужбата на руския холдинг. Информацията е на руското издание „Комерсант”.

Потреблението на руски газ в ЕС – под 9%

„Преговорите по всички въпроси за сътрудничество в газовата сфера тръгнаха в много конструктивна и съдържателна посока. В текущата година ръст на доставката на газ по „Сибир” в сравнение с аналогичния период на м.г. вече стана 46,6%”, каза Милер след края на работната среща. Той подчерта, че „Газпром” е готов и в бъдеще да продължи да увеличава доставките на газ за Китай.

Газопроводът „Сибир” („Силата на Сибир”) е руският магистрален газопровод за доставка на газ за Якутия и приморския край и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Той е съвместен проект на „Газпром” и CNPC.

China National Petroleum Corporation е най-голямата китайска национална нефтогазова корпорация и една от най-големите в света. С „Газпром” имат 30-годишен договор за доставка на газ в обем на 38 млрд. куб. м газ годишно.

Русия и Китай се споразумяха за доставки на газ по Далекоизточния маршрут

Редактор: Весела Веселинова