Той заяви, че "Хамас" не е терористична организация, а освободителна група

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отменя плановете си да посети Израел заради „нечовешката” война срещу бойците на „Хамас” в Газа, предаде АФП.

„Имахме проект да отидем в Израел, но той беше отменен, няма да отидем”, заяви Ердоган пред депутати от управляващата партия в парламента, като добави, че гледа на „Хамас” като на „освободители”, които се борят за собствената си земя.

„Хамас не е терористична организация, а освободителна група, група муджахидини, която се бори за защита на своята земя и своите граждани. Нападенията на Израел в Газа както тези, които ги извършват, така тези, които ги подкрепят, са ситуация, която свидетелства както за убийства, така и за психично заболяване”, смята Ердоган.

Ердоган няма да посети Израел заради конфликта в Газа

В реч пред депутатите от своята партия в парламента турският президент посочи, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция и че няма да отиде на посещение в страната, както бе планирано по-рано. 

Ние нямаме проблем с израелската държава, но имаме проблем с политиката на Израел спрямо палестинците, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган е разпоредил преговори за освобождаване на цивилни, задържани от „Хамас“

Ердоган каза, че „играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел“. Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките. Според турския президент мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир.

Президентът каза също, че Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците.

Според него граничният пункт "Рафах" трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

Източник: БГНЕС