Разказват от „Дойче веле"

Кибуцът Беери в Южен Израел е една от първите цели, нападнати от бойци на радикалната ислямска групировка „Хамас”. Те обикалят кибуца в продължение на часове, убивайки цивилни и вземайки заложници.  Повече от три седмици след терористичната атака съдбата на десетки жители все още е неизвестна. Израелските власти искат светът да види какво се е случило и изпращат журналисти на мястото на терора. Там беше и репортерът на „Дойче веле" Макс Цандер.

Мерките за сигурност в Кибуц Беери са строги, но сутринта на 7 октомври израелската армия я няма тук. Над хилядата души, които живеят тук, са били сред първите, нападнати от терористите на „Хамас”. Израелските власти искат светът да види това и да се чуе разказа на хората, които са оцелели.

Рами Голд е бил част от малка група, която защитавала кибуца. Терористите са стреляли, докато не им свършили куршумите.

„Трябва да ви разкажа тази история - дойдоха двама ангели. Двама войници от запаса. Нямам идея откъде пристигнаха. Дадоха ни муниции и мобилен телефон, за да можем да се обадим на семействата ни и да им кажем, че сме добре. Продължихме. Бихме се, докато не се стъмни, докато не пристигна армията”, каза Голд.

"Хамас": Най-малко 80 убити при нощните удари на Израел в Газа

Когато сраженията най-накрая спрели, спасителите, които търсели оцелели, станали свидетели на ужасни картини.

„Видяхме момче и момиче с вързани ръце. Били са измъчвани. Баща им беше с извадено око, а майка им е с отрязана гърда”, обясни Йоси Ландау, командир, „Зака”.

В импровизирана морга в централен Израел се пазят доказателствата за случилото се на различни места в страната. Около 200 души все още са в неизвестност.

Повече гледайте във видеото.