Започна обработката на официалните данни след балотажа

В залата напрежението се покачва, след като кандидати за кметове от ПП, ДБ и "Спаси София" дойдоха с искане да наблюдават вкарването на протоколите. Те изразиха недоволството си, че е нужно да останат зад плексигласова преграда. До момента са обработени над 600 протокола, а разликата между кандидатите е много малка. 

Всеки, който участва в избора за кмет има право да обжалва резултатите, ако това се случи и съдът реши, че спира решението от изборите, то "действащия към момента кмет продължава да изпълнява правомощията си докато се произнесе Административния съд. Съответно ако изборите бъдат касирани се провеждат нови избори за съответния вид", обясни Витанова. 

1639 Секционни избирателни комисии трябва да предадат изборните си книжа в "Арена София". Първи в залата дойдоха от подвижните и служебните секции.

„Предаването върви неочаквано по-бързо. Започнаха да идват повечето секции с констативни протоколи от проблемите, свързани с машинното гласуване. Става въпрос за машините, които изкарваха празни разписки и такива, които бяха само отрязъци с вида избор”, каза председателят на ОИК – София Полина Витанова.

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: Първи резултати от балотажа (ОБНОВЯВА СЕ)

Витанова обобщи, че общо 17 машини са преустановили работа в София и гласуването е продължило изцяло с хартиени бюлетини.