Там ще има нова германска бригада

Два германски бойни батальона, базирани в Бавария и Северен Рейн-Вестфалия, ще бъдат разположени на източния фланг на НАТО в Литва. Там те ще послужат за основата, около която ще се изгради нова германска бригада, която ще бъде разположена в прибалтийската страна. Това обяви министерството на отбраната в Берлин, цитирано от ДПА.

В Литва ще бъдат изпратени 122-ри механизиран батальон, базиран в Оберфихтах в Южна Германия, и 203-ти механизиран батальон, базиран в Аугустдорф в Западна Германия, уточни ведомството.

Военният министърът Борис Писториус е взел решението по препоръка на главния инспектор на въоръжените сили Карстен Бройер. Двата батальона ще се присъединят към многонационалната бойна група на НАТО в Литва, чийто личен състав се сменя на ротационен принцип и е под германско командване.

България се включва в проект за купуване на ПВО-система заедно с 13 държави

"С това решение двете формирования и техните войници и граждански служители получават яснота възможно най-рано така, че да съобразят плановете си и да имат време да се адаптират към промените", каза Писториус.

Целта според министъра е Литва да се превърне в привлекателно място за служба за германските военни и да се направи така, че там към тях да могат да се присъединят и семействата им.

Планът предвижда първите военнослужещи от механизираната бригада да пристигнат в Литва през 2024 г. Очаква се общата ѝ численост да достигне до около 4000 войници. Германия в момента има разположени около 800 военни в Литва, което е около половината от базирания там на ротационен принцип контингент на НАТО. Писториус заяви, че в освободените от двата батальона бази в Германия ще бъдат прехвърлени други военни подразделения.

Източник: БТА, Владимир Сахатчиев