Според анализатора е рано да се каже дали Пеевски ще застане начело на партията

Нови трусове и загадки по високите етажи на властта, след като стана ясно, че Мустафа Карадайъ подава оставка като председател на ДПС, а Делян Пеевски поема ръководството на парламентарната група на партията. Журналистът и международен анализатор Мехмед Юмер коментира темата в предаването „Твоят ден”.

„Още от самото създаване на ДПС се откроява един съществен въпрос и това е лидерството. Ако решението на създателите на партията тя да бъде оглавена от Ахмед Доган и той да реши накъде ще върви, то в течение на годините кризата на лидерството в ДПС се открои. Доган наложи една модерна линия на политика, където балансът е ключов”, коментира той.

Защо Мустафа Карадайъ подаде оставка и кой ще застане начело на ДПС?

Според анализатора е рано да се каже дали Пеевски ще застане начело на Движението за права и свободи. По думите му, оттук нататък тепърва ще се анализира воденето на политика на Карадайъ и неговото лидерство, както и какво е довело до неговото ранно оттегляне.

„Карадайъ никога не е поставял дистанция между Делян Пеевски и него, дори когато той не беше толкова активен в политиката и че той въобще не може да бъде изолиран и маргинализиран. Все пак голямото и дълго отсъствие на Пеевски през годините се открояваше, но лидерът на ДПС винаги е демонстрирал чисто партийни и приятелки отношения с него", добави анализаторът.

По думите на Юмер, едва ли ще има видими реакции за случилото се в Турция.

Целия разговор чуйте във видеото.