Вижте причината

Само няколко седмици след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година търговецът на диаманти от Антверпен Тиери Тугенхафт получил молба от един от най-известните бижутери в Париж - да спре  да го снабдява с руски диаманти. И не бил единствен.

В белгийския град е базирана най-голямата борса за сурови и обработени скъпоценни камъни в света. Всички компании обаче получили отказ от страна на клиентите си – да спрат да им доставят брилянти, добити в Русия. А това не е никак лесна задача, тъй като от Москва се доставят една трета от диамантите в световен мащаб.

Розов диамант с рекорд за най-висока цена на карат (ВИДЕО)

Западните търговци поискаха и официална забрана на вноса на руски скъпоценни камъни, за да се спре единият от източниците на финансиране на конфликта в Украйна. Макар да бяха наложени санкции за вноса на петрол и газ, диамантите все още носят приходи от над 4 милиарда долара годишно  на Кремъл чрез държавната компания „Алроса”, която е най-големият доставчик на сурови камъни в света.

БЛЯСКАВ РЕКОРД: Поставиха над 24 600 диаманта върху пръстен (ВИДЕО)

Белгия вече е предприела стъпки в ограничаването на вноса на скъпоценни камъни. Пристанищният град Антверпен е диамантена борса от 15 век и все още има доминантни позиции на този пазар. Основният проблем, който срещат търговците,  е как да установят произхода на камъните, след като преди войната 70 на сто от тях са внос именно от Русия.

Източник: Ройтерс