Според него поетапното влизане е йезуитско решение, защото не решава икономическите проблеми.

Силно ме тревожи нерешаването на проблема с България в Шенген. Това насажда допълнителен евроскептицизъм. От това не се нуждае никоя европейска държава в момента, каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS  Владимир Кисьов, бивш зам. - министър на външните работи. „Мисля, че още тази година ще бъде направена крачката с поетапното влизане в Шенген. Този вид влизане и освобождаване на въздушните граници не означава почти нищо”, каза Кисьов.

Конференция в Брюксел: България заслужава да бъде член на Шенгенското пространство

По думите му разделяна на България и Румъния по пътя към присъединяването е почти невъзможно. „Това би струвало за Румъния двойно повече, като усилия и средства, за да бъдат отделени двете страни. Ние имаме преизпълнение на критериите за Шенген”, добави още Владимир Кисьов. Според него поетапното влизане е йезуитско решение, защото не решава икономическите проблеми.

Мария Габриел за членството ни в Шенген: За по-малко от 5 месеца са проведени 318 срещи и над 100 конференции

Според него препоръката за започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС е добра новина. Тя дава по-големи гаранции за стабилност и сигурност в Европа.

EK препоръча започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС

Той уточни, че 90% от критериите и препоръките Украйна е изпълнила, но решенията са политически. Според него процесът по водене на преговори отнема не по-малко от 4 години.

Целия разговор гледайте във видеото.