Фючърсите на сорта Брент от Северно море се покачиха с 8 цента

Стабилизиране на петролните цени беляза азиатската търговия, след като в сряда те се понижиха до най-ниските си нива от юли. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 8 цента, или 0,1%, до 79,62 долара за барел, предаде Ройтерс.

Котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 6 цента, или 0,1 на сто, до 75,39 долара за барел.

Вчера и двата контракта поевтиняха с повече от 2% до най-ниското си ниво от средата на юли, тъй като тревогите за потенциални проблеми с доставките от Близкия изток намаляха, а опасенията относно търсенето в САЩ и Китай се засилиха.

Междувременно данните за инфлацията в Китай, показаха, че индексът на потребителските цени през октомври е спаднал с 0,2% на годишна база, докато цените на производител са се понижили с 2,6%о на годишна база - в съответствие с очакванията на анализаторите, които прогнозираха дефлация от 0,1 на сто и спад на цените на едро с 2,7%, допълва Ройтерс. Негативната за петролния пазар тенденция се балансира до известна степен от потвърдената от страна на централната банка на Китай прогноза за ръст на БВП на страната тази година с 5 на сто.

По информация от Американския петролен институт запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 11,9 милиона барела през седмицата до 3 ноември, което би представлявало най-големият им ръст от февруари насам. Потвърждение се очаква от официалните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), които заради технически причини ще бъдат публикувани след 15 ноември.