ЕК предлага улесняване на законната трудова имиграция

Европейската комисия представи днес предложение, с което да се улесни законната трудова имиграция в ЕС. По данни на комисията в ЕС днес не достигат 11 милиона работници.

Целта е да се създаде система, в която работодателите по-лесно да откриват чужденци, които биха се преместили в ЕС, за да работят и които имат съответните способности, поясни на пресконференция зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон добави, че участието на държавите от ЕС в системата ще бъде доброволно.

ЕС изготви нов план за борба с незаконната миграция

ЕС цели да привлече най-светлите умове по света, посочи еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя допълни, че се очаква държавите от ЕС да разработят национални планове за действията до 2030 г. за приложение на днешната препоръка.

Схинас посочи, че 75 на сто от по-малките европейски дружества заявяват, че не могат да намерят подходяща работна ръка. По неговите думи е необходимо да се улесни признаването на дипломите на чужденците. Той уточни, че новата система ще съобщава на държавите от ЕС за чуждестранни кандидати за работа и така ще се преценява на кого от тях да бъде издадена работна виза. Схинас сравни световната надпревара за привличане на дарования с борбата за достъп до енергия и суровини.

Над 5% от българите в 11 области търсят препитание в чужбина

Източник: Николай Желязков, БТА