Това сочи проучване, представено от „Дойчев веле”

Термопомпите са благоприятни за климата. Те използват топлина от околната среда - от външния въздух, земята или подпочвените води, и я превръщат в енергия за отопление и топла вода. Това се случва с електричество, без изкопаеми горива. А пазарът на термопомпи значително се разраства.

Германските производители често разчитат на Източна Европа. Една от големите германски компании има заводи в Германия, Франция и Обединеното кралство. Изгражда нов и в Словакия. Той е с площ 100 000 кв. м и струва на компанията над 200 млн. евро. Според местни медии проектът е бил субсидиран от държавата с 20 млн. евро, като инвеститорът е получил и намаление на данъка върху доходите. От кметството предпочетоха да не дават подробности.

Как се напояват земи с канали от времето на маврите (ВИДЕО)

Пред камерата на „Дойче веле” икономистът Зозана Заварска казва, че нейно проучване сочи, че Централна и Източна Европа се превръщат в център за производството на термопомпи. Причините: местоположението, добре развитата инфраструктура и лесното пренасочване на стоки.

Програмите за ограничаване на вредните емисии предизвикаха огромни инвестиции в цяла Европа, давайки тласък на масовото производство на термопомпи.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.