Австрийският министър на външните работи каза, че България се движи в правилната посока, но пред Шенгенското пространство има много предизвикателства

България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена.

Аналена Бербок и Мария Габриел: България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген

Вицепремиерът подкрепи също позицията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира и отговори на новите реалности. „България в Шенген означава допълнителен силен глас в подкрепа на по-добре функциониращо шенгенско пространство. Членството ни ще засили сигурността по външните граници на ЕС и ще направи Европа по-конкурентоспособна.“, категорична бе вицепремиера.Габриел отбеляза, че темата за Шенген е свързана с двустранните отношения между София и Виена от гледна точка на развитието на бизнес връзките и на туризма.

 

 

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг каза, че България се движи в правилната посока за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол.

Шаленберг заяви, че Европа „е по-безопасна, когато е обединена“, но „ липсва чувство за сигурност“ и отбеляза растящия брой на кандидатите за убежище в Европа. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

Шаленберг изтъкна, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа. Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, допълни той.

Мария Габриел бе на посещение в Австрия по покана на федералния министър по европейските и международни въпроси Александър Шаленберг.

„България и Австрия са добри партньори и приятели. Заедно можем да участваме във формирането на важните за Европа решения в полза на гражданите и бизнеса.”, заяви Габриел. Тя припомни, че следващата година ще отбележим 145 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Габриел благодари за подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Мария Габриел поздрави Австрия за председателството на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, където ще се търсят възможности за общи проекти. Тя също така приветства интереса за австрийски инвестиции в България като заяви желание за тяхното допълнително засилване.

„Виждам потенциал за засилване на сътрудничеството в области като възобновяемата енергия, иновациите, зелените технологии, цифровизацията, образованието, културата“, отбеляза Габриел. Австрия е вторият по-големина чуждестранен инвеститор в България. „Близо 350 австрийски компании оперират в България. Това е още един повод да работим заедно в полза на бизнеса и гражданите“, добави Габриел.

В рамките на посещението бяха обсъдени и актуални международни въпроси, сред които подкрепата за Украйна, ситуацията в Близкия Изток и политиката за разширяване на Европейския съюз. Обща е и позицията на категорично осъждане на терористичните действия на Хамас срещу Израел и правото на Израел на самозащита при съблюдаване на международното право.

„България подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани въз основа на принципа на собствените заслуги. Сигурни, стабилни и споделящи ценностите на ЕС държави в близост до България е въпрос от стратегическа важност“, подчерта вицепремиера. „Общите проекти, споделените ценности и съвместните инициативи, не само задълбочават сътрудничеството между България и Австрия, но и правят Европа по-силна.“, заключи Мария Габриел.

Източник: Анелия Пенкова, Божидар Захариев/БТА