Нидерландия и Австрия са страните, които блокират членството ни в зоната за свободно пътуване

Членството на България и Румъния в Шенгенското пространство събра икономическите министри на двете страни на Дунав мост. Сериозни загуби от отлагането на членството ни търпят логистичните фирми, тъй като на граничните пунктове на моста камионите със стоки чакат с часове.

Българският министър на икономиката не видя повод за притеснение в изборните резултати в Нидерландия, където изборите бяха спечелени от крайната десница. Нидерландия и Австрия са страните, които блокират членството на България и Румъния в Шенген. 

ЕК изрази готовност да организира нова проверка в България, свързана с Шенген

„Не ни притесняват резултатите. Това, което е важно за нас, е да покажем икономическия потенциал на нашия регион. И тук говорим за икономика. Икономиката е в основата на цялостната интеграция в Европа. Така че ние се надяваме и нашите партньори да видят всички усилия, които България и Румъния са правили през времето”, заяви Богдан Богданов-министър на икономиката и индустрията.

„В момента румънската икономика губи 0.5 процента от брутния вътрешен продукт всяка година от това, че не сме в Шенген. Ако включим и транспортната стойност за чакането – загубата ще бъде много по-голяма”, подчерта и Щефан-Раду Опря, министър на икономиката на Румъния.

Редактор: Станимира Шикова