Това стана с гласовете на 162 народни представители

Народните представители отхвърлиха ветото на президентa Румен Радев за предоставяне на БТР-и на Украйна.

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента

Депутатите потвърдиха подкрепата си за Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 161 депутати, 53 гласуваха “против”, а въздържал се” нямаше. При прегласуването 162 гласуваха “за”, 55 гласуваха “против”, а “въздържал се” нямаше.

Междувременно като извънредна точка в дневния ред беше включено и гласуване на допълнителна помощ за Украйна. Този път зенитно - ракетни комплекси и зенитни ракети.

Предоставянето на бронирана техника на Украйна е грешка смятат от Възраждане.

 „Всичко по складове по палатки се пакетира минава през НС и се изнася за Източния фронт. Казвате това са стари машини и са непотребни, ако бяха непотребни нямаше да трябват за Украйна”, заяви Николай Дренчев от „Възраждане”.

Критиките продължиха и от страна на БСП към партиите от управляващото мнозинство.

„Все е било срам в тази зала, но за един ден толкова неща да надробихте как се гледате в огледалото и как спите нощно време? Направих си труда да видя в секретно деловодство колко човека сте прочели какво даваме, четирима човека са прочели”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Дебатът доведе до покачване градуса на напрежението и намесата на квесторите заради спор между Възраждане и Манол Пейков.

България помага на Украйна, защото по този начин защитава националният ни интерес казват от ПП-ДБ

„Ако режима на Путин не бъде спрян до Украйна, следващите сме ние и тези оръжия, които изпращаме там ще ги ползват нашите деца”, заяви Явор Божанков.

След като  ветото беше отхвърлено дебатът продължи на тема дали страната ни да изпрати нов пакет военна помощ на Украйна.  Този път зенитно-ракетни комплекси.

„Предлагам в заглавието да пише предоставяне на военна помощ на Украйна и въвличане на България във война”, каза Георги Свиленски.

Борисов подкрепи изпращането на военно помощ за Украйна „Тези, особено с отпаднала необходимост, които са повредени, тези, които биха могли да се поправят, можем да ги предоставим. В същото време много амбициозно и бързо да ги заменим с нови системи”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Украйна се нуждае от модерни въоръжения, но и от по-стари, които нейните въоръжени сили добре познават, за които има капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка”, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев: БТР-ите са с отпаднала необходимост

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

Източник: БГНЕС