Това стана ясно от изявление на Бойко Борисов и Кирил Петков

България отлага въвеждането на таксата за пренос на руски газ. Това стана ясно от съвместно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Решено е страната ни да следва общия европейски подход, за да не се окаже таксата спънка за членството ни в Шенген. 

„Разговаряхме и решихме, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Трябва да работим с ЕК. Взимаме решение да отложим таксата”, заяви Кирил Петков.

От мнозинството обясниха, че вариантът за приемане само по въздух не е достатъчен.

„Имаме ясни аргументи да искаме не само по въздух но и по суша да имаме ясна формула, дата и час. Този шанс не бива да го пропилеем заради таксите. Категорични сме. Затова претенциите, които имат, ще ги удовлетворяваме със свършена работа”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„За Шенген това е недостатъчно и не трябва да го приемаме”, смята Делян Пеевски от ДПС.

Междувременно премиерът видя положително развитие в позицията на Австрия, но и той не смята, че трябва да има нови условия за изпълнение от страна на България. В следващите 2 дни министър-председателят ще проведе среща с австрийския канцлер Карл Нехамер.

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение. Това, че има промяна в тази позиция, дава възможност за преговори. Няма да приемем някакви специални условия за България. Но ако става въпрос за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме”, категоричен е премиерът Николай Денков.

От опозицията също са категорични, че не трябва да има повече отстъпки от наша страна.

„Това е подхвърляне на трохи. Ние сме равноправен член на ЕС. Изпълнили сме всички изисквания. Трябва да бъдем приети в Шенгенското пространство”, смята Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Беше постигнато и още едно съгласие - по казуса „Лукойл”. Рафинерията ще бъде определена като стратегически обект. Така евентуална продажба ще трябва да мине през парламента.