Той не смята, че Паметникът на Съветската армия трябва да е приоритетна тема

Властта бърза с приемането на конституционните промени заради нестабилността, която цари. Те се чувстват несигурни и искат максимално бързо да се претупа всичко, което може да удовлетвори всички страни в некоалицията. Това е най-важният закон и не бива да се правят промени по нея само в рамките на седмица. Тя трябва да се променя, но от ВНС. Това каза за "Твоят ден" проф. Aндрей Чорбанов от "Има такъв народ".

Напрежение в парламента, депутати окупираха трибуната

"Вкараха се тази седмица извънредно правила за смяна на конституционни съдии, за да се бламират всякакви жалби на опозицията в КС, дори на тема "Конституция". Основното ни искане касае начина, по който се приемат конституционните промени и сроковете, както и доколко легитимни са промените. Липсата на каквото и да е обществено обсъждане е абсолютно силова употреба на власт. Никой не се вслушва в думите на опозицията, а тя представлява избора на част от народа. Основното ни съображение е дали това НС е достатъчно легитимно, че да решава за важните промени в Конституцията", обясни той.

Проф. Чорбанов не смята, че Паметникът на Съветската армия трябва да е приоритетна тема в дневния ред на обществото. "Гласуват се държавният бюджет и политиките на страната, казусът с монумента цели само да се отклони вниманието", посочи депутатът.

Целия разговор гледайте във видеото.