Коментар на Весела Бачева от "24 часа" и Йорданка Веселинова от Offnews

Журналистите остават без достъп до кулоарите на парламента. Решението е било взето на председателски съвет, където е била обсъдена петицията с исканията на журналистите, отразяващи работата на Народното събрание. Предвижда се обаче все пак да има възможност за неофициални срещи с народни представители, стига той/тя да е поканил даден репортер.

Според Весела Бачева от "24 часа" преди седмица е изпратено писмо с 85 подписа на журналисти към председателя на парламента. "В него се съдържаха пет точки с искания за нормална работа. В документа има подписи освен на репортери, и на фотографи и оператори. Писмото е било обсъдено на председателски съвет и исканията ни няма да бъдат удовлетворени. Предлагат ни да сложат само още един контакт пред пленарната зала и малко да се подобри връзката с интернет", коментира тя. И допълни, че предложението е било кулоарите да не се снимат, но все пак да има достъп до тях.

Журналисти с подписка срещу условията на работа в парламента

"За да се придвижим от една до друга точка почти нямаме достъп до асансьорите. Достъпът до тоалетните също е затруднен - те са на друг етаж и се заобикаля. Пространството пред пленарната зала има само 12 места за сядане, така че често се налага да седим на земята", разкрива Бачева. 

От своя страна Йорданка Веселинова от Offnews сподели, че журналистите искат да задават въпроси, а не да са стойка за микрофони. "Важно ни е да имаме достъп, за да наредим политическата картина. Операторите и фотографите трябва да имат по-лесен достъп до кулоарите, защото в момента трябва да се качват пет етажа с тежката техника. Безсмислено е присъствието ни тук, ако не можем да задаваме въпроси. Принудени сме да наблюдаваме заседанието на два екрана. Евентуално, ако имаме време и по-голям екип, един от двамата да бъде горе и да се моли депутат да се спре и да отговаря на въпроси. Изчакваме отговора на Желязков и ако се наложи, ще предприемем съвместни действия като гилдия", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.