Италиански кулинарен историк сложи край на спора

Италиански кулинарен историк опита да сложи край на спора - каква е оригиналната рецепта за приготвяне на паста Карбонара. Според професионалните готвачи сосът се приготвя с италианско сирене пекорино и сушени свински бузи.

Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата

Лука Чезаре обаче твърди, че през изминалите десетилетия италианските семейства са променяли съставките с по-евтини и достъпни. Оригиналната рецепта обаче била направена от швейцарско сирене грюер, чесън, бекон и яйца. Историкът използва като доказателство изрезки от едно от най-старите кулинарни списания на Болоня, което е публикувало указанията за Карбонара още през 1954 година.

„Проблемът е, че първата рецепта е много различна от сегашната. Това разгневи хората, които не познават добре историята. За съжаление, това не е така и са съществували стотици версии на соса”, разказа кулинарният историк Лука Чезаре. 

Редактор: Станимира Шикова