Огромна скала рухна и затвори главния път Асеновград - Смолян

Снеговалежът остави десетки населени места без ток в Родопите. Огромна скала рухна и затвори главния път Асеновград - Смолян. Закъсали тежкотоварни автомобили създадоха проблеми по Прохода на републиката в събота сутринта. Снеговалежът причини проблеми с трафика и през прохода „Шипка”.

Между 20 и 35 сантиметра е новата снежна покривка в района на Смолян. Над 30 селища останаха без ток заради аварии по електропреносната мрежа.

СНЕГЪТ И ПРОХОДИТЕ : Има ли блокирани автомобили и каква е обстановката

На този фон, остават в сила ограничения за движение на товарните автомобили над 12 тона през проходите „Превала”, „Рожен” и „Печинско”.

„От Асеновград към Нареченски бани, на самия завой за Бачково, едното платно беше затворено. Имаше доста големи камъни”, посочи пътуващ.

„Трябва да се обръща внимание, защото има надвиснали храсти и клони, които създават неприятности по пътя”, препоръча шофьорът на автобус Ахмед Каменски.

Няколко населени места останаха без ток заради снега

Снегът на Шипка не е спирал от петък. Близо 10 см е новата покривка. Заради постоянния вятър на много места има навявания.

Ситуацията по северния склон на Прохода на Републиката е най-тежка при зимна обстановка. Снегът не успя да натрупа по най-високите части на старопланинския път, но въпреки това имаше закъсали тежкотоварни автомобили.

Главният път Бургас – Варна в частта от Обзор до „Свети Влас” беше затворен заради снеговалежите. Блокиран беше и Ришкият проход. Обилен сняг има и на територията на община Средец.