Граф Игнатиев е помогнал да се стигне до смъртната присъда на Апостола, твърди проф. Ева Соколова

Тя е живяла в три епохи. Видяла е с очите си идването на германските, после на руските войници. Посрещна и демокрацията. Знае как е изглеждало пространството пред Софийския университет, преди там да се появи Паметника на Съветската армия. В “Срещу течението” ви срещаме с професор Ева Соколова - съпругата на Йордан Соколов.

Недовършените мемоари на политика Йордан Соколов

Тя колекционира спомени от многобройните си срещи с личности от световна величина. "Имаме срещи с папата, с Клинтън. Имаме стая със спомени. Това е неговият кабинет, непрекъснато събирам снимки и подреждам в албуми. Всичко стои непокътнато, бюрото, компютъра му. Джубран Халил Джубран казва, че споменът е среща. Сега живея с много спомени, които ме връщат. Освен това негови са думите ,че забравата е освобождаване. Мисля, че успявам да забравя", разкрива проф. Соколова. 

Пише съвместно със съпруга си книгата "Руската намеса в съдбините на България". "Йордан ми ръководеше мисълта. С тази книга абсолютно е развенчан мита, че Русия ни е помагала. Това е скрита и ревниво пазена истина. Санстефанският договор не е могъл да доведе до нищо, той е предварителен. Българското революционно движение е антируско. Левски се бори за чиста и свята република, това за тях не е хубаво. Граф Игнатиев е помогнал да се стигне до смъртната присъда на Апостола", заяви тя.

Според нея България е пропита с руско влияние и много внедрени хора. "Когато бях малка мястото на Паметника на Съветската армия се наричаше "детската градина на София". Издигането му там е светотатство спрямо историята на България. Mонументът трябва да бъде претопен. Защо да го пазим?", попита реторично професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.