Това обяви американският министър на отбраната Лойд Остин

Съединените щати обявиха създаването на международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, след зачестилите нападения на йеменските бунтовници. В отговор хусите заплашиха, че корабите на всяка държава, която предприеме действия срещу Йемен, ще станат обект на атака в Червено море.

В операция "Пазител на просперитета", ръководена от САЩ, ще се включат 10 държави. Те ще извършват съвместни патрули в южната част на Червено море и Аденския залив.
„Що се отнася до хусите, тези атаки са безразсъдни, опасни и нарушават международното право. Затова предприемаме действия за изграждане на международна коалиция за справяне с тази заплаха. И бих искал да ви напомня, че това не е проблем само на Съединените щати. Това е, това е международен проблем и той заслужава международен отговор”, заяви Лойд Остин.

Задачата на бойните съдове ще бъде да свалят ракети и дронове на бунтовниците и да придружават търговските кораби. Един от похитените в района на Червено море кораби е "Галакси лийдър" с екипаж от 22 души, включително двама българи. Българският кораб „Руен” също беше отвлечен в този район.

„Всички държави имат право да се движат свободно и законно в международни води, но това основополагащо глобално право днес е под нова заплаха от напълно неприемливите нападения срещу търговски кораби от страна на хусите в Йемен”, добави Остин.

Един от българските моряци на „Руен” е приет в болница

До момента 12 от най-големите компании са пренасочили своите кораби да заобикалят Африка през нос Добра Надежда, вместо да минават през Суецкия канал и Червено море, което удължава значително маршрута им.

„През последните седмици хусите, подкрепяни от Иран, изстреляха ракети, пуснаха дронове и отвлякоха кораби. Това трябва да спре. Решихме да засилим сътрудничеството си в борбата срещу терористичната заплаха в този район. Трябва да укрепим оперативните си способности, за да сложим край на тези нападения”, каза Катерин Колона, министър на външните работи на Франция.

Въпреки създаването на коалиция срещу тях, подкрепяните от Иран йеменски бунтовници заявиха, че няма да спрат нападенията срещу корабоплаването в Червено море. Заради атаките и пренасочването на трафика, се появиха опасения, че цената на петрола ще се повиши драстично. През Суецкия канал преминават около 400 кораба дневно, или почти 12 хиляди месечно.